Huminsav – Wake Up Johnny

Az emberi szervezetet felépítő organogén elemek és makroelemek :

Makroelemek alkotják a szervezet 98,5 %-át: hidrogén, oxigén, szén, nitrogén, foszfor, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, klór

Fémes esszenciális makroelemek: kalcium, kálium, magnézium, nátrium Nemfémes esszenciális makroelemek: foszfor, kén, klór

Esszenciális vagy részlegesen esszenciális mikroelemek: cink Zn, fluor, jód, kobalt, króm Cr, mangán, molibdén, réz, szelén Se, vas Fe, bór

Valószínűleg esszenciális mikroelemek: nikkel, ón, szilícium, vanádium.

Ismeretlen funkciójú nyomelemek: alumínium, kadmium, ólom, arzén, bárium, stroncium, higany, ezüst, arany, antimon.

Élettanilag kedvező hatású: Ti, Si, Li, bróm, rubídium

A huminanyagok a növényi eredetű biomassza több tízezer (millió) éves bomlási folyamataiban keletkeznek az elhalt növényi részekből /fás növény, tőzeg, lignit, barnaszén, feketeszén, antracit, grafit/. A huminsav képződés kiindulási vegyületeinek a fás növényi részek lignin molekulái, valamint a flavonoid szerkezetű vegyületek tekinthetők. A természetes huminsav és fulvosav közel 70 féle ásványi anyagot tartalmaz önmagában és mindezeket felvehető, biológiailag hasznosítható formában. A huminsavak a tőzegfázisban keletkeznek, de a feketeszénben már nemtalálhatók meg, lebomlanak.

A világ legjobb minőségű, legtisztább huminanyag lerakódásai Magyarországon találhatók. Toxikológiai vizsgálatok bizonyítják, a huminsavak az emberi szervezet számára nem toxikus anyagok. Régóta köztudott, hogy állatoknál a száj és körömfájás tüneteit tőzegpreparátumok sikeresen enyhítik.

Minél nagyobb egy fém atomsúlya, annál erősebb a komplexkötés. A huminsavak a szervezet számára szükséges mikroelemek felvételét hatékonyabbá teszik, ugyanakkor a szervezetbe került nehézfémeket kiürítik, detoxikáló hatásúak.

A huminsavak elektrontranszfer- katalizátorként reszt vésznek a sejtek energiatermelő folyamataiban. Részben ez a magyarázata a roboráló és immunrendszert erősítő hatásoknak. A huminsavak erős, a C-vitaminéhoz hasonló redukáló hatásúak.

A nagy fajlagos felület és a micellaszerkezet az aktív szénhez viszonyítva hatásosabb adszorbens, ami a hasmenések és egyes mérgezések elleni látványos hatás magyarázata.

Immunrendszer erősítő hatás:

Az I. világháborúban a sebek elfertőzését tőzegkötéssel akadályozták meg. Későbbi kutatások kiderítették, hogy a tényleges antibakteriális és fungicid hatás a huminsavaknak köszönhető. Az antibakteriális hatás az antivirális hatáshoz képest dózis-függő. A huminsavak gátló adagja azonban mindkét esetben nagyságrendekkel kisebb, mint az antibiotikumé.

  • antibakteriális, antivirális hatások miatt a szervezetnek eleve több energiája marad a védekezésre
  • a huminsavak segítik a mikroelemek felvételét, melyek az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlenek
  • a huminsav bekapcsolódik az immunrendszer biokémiai folyamataiba

Méregtelenítő hatás:

  • a huminsavak, erős kemiszorptív tulajdonságú molekulák, inaktiválják a mérgeket
  • a huminsavak, mint anionos makrokolloidok, erős kemiszorptív hatásuk mellet képesek egy méreganyag-metabolizáló hatást is kifejteni a fertőzések során keletkező és az élelmiszerekben megtalálható toxinokkal szemben
  • a huminsavak egyedülálló sajátsága, hogy a nagyobb molekulasúlyú fémekkel erősebb komplexeket képeznek, melyeket a szervezet ezért nem tud felvenni, a huminsav a toxikus nehézfémeket eltávolítja a szervezetből

Mikroelemek felvétele

  • A huminsavak, természetes komplexképző molekulák. Fajlagos komplexképző kapacitásuk nagyobb, mint a szintetikus kelátképzőké
  • A huminsavak a fontos mikroelemekkel metastabil komplexeket képeznek. Ezáltal a szervezet könnyen fel tudja venni
  • a huminsav a hasznos fémeket /mikroelemeket/ bejuttatja a szervezetbe, míg a toxikus nehézfémeket eltávolítja

A gyomor–bél rendszerben kifejtett fiziológiás hatások:

A huminsavak szembetűnően jó hatást gyakorolnak az emésztőszervekre. A huminsav fokozza az étvágyat, megszünteti a hányingert és hányást. Akut gastroenteritisnél órák alatt megszünteti a hasmenést. Profilaktikus adagolással a hasmenéses tünetek megelőzhetőek. Hyperaciditásnál csökkenti, hypoaciditásnál emeli a gyomorsav–termelést. Kihat a szervezet víz- és sóháztartására.

Huminsav

ANTIOXIDÁNS , GYÖKFOGÓ – Megköti a szervezetben keletkező szabad gyököket, melyek számos betegség forrásai (rák, korai öregedés, a bőr ráncosodása, arthritis stb)

ENZIMAKTIVITÁST NÖVEL – A vitaminok és enzimek mellé juttatott fulvosav növeli az enzimek biológiai hatékonyságát

A SEJTEK DNS ÉS RNS TARTALMA MEGNÖVEKEDIK – Csontátültetésnél nem lökődik ki a fulvosavval kezelt beültetett állati csont az emberi szervezetből.

ANTIVIRÁLIS HATÁSÚ – a huminsav talán a természet egyik legerősebb vírus ellenes hatóanyaga

MEGKÖTI A TOXINOKAT -A huminsavak fizikai-kémiai szerkezetüknek köszönhetően szinte valamennyi vegyülettel képesek kölcsönhatásba lépni. A szervezetbe került mérgező anyagokat hatástalanítják és kiürítik. A legújabb kutatási eredmények szerint egy átlagember szervezetében (vérében) 170 idegen anyag található (gyógyszer, védőoltás és antibiotikum maradványok, növényvédő szer maradványok, gomba toxinok, teflon, higany, ólom, kadmium, radioaktív elemek, arzén, stb.)!

NÖVELI A SEJTMEMBRÁN ÁTERESZTŐ KÉPESSÉGÉT – Bejuttatja a sejtbe a szervetlen ásványi anyagokat a sejtmembránon. Pl a Kálium-túladagolás miatt lezáródott sejtekbe is be tudja vinni a mikroelemeket.

SZERVES KELÁTKÉPZŐ – A szervetlen ásványi anyagokat és mikroelemeket „szerves” vegyületekké alakítja, és bejuttatja a sejtekbe. Az élettani szempontból fontos ásványi anyagokat a természetben egyedülálló módon, könnyen cserélhető formában köti meg, míg a toxikus nehézfémekkel oldhatatlan kötést alakít ki és kiüríti a szervezetből.

OPTIMALIZÁLJA A SZERVES ANYAGOK FELVÉTELÉT – A túlsúlyban lévő anyagok felvételét gátolja, míg a kisebb mennyiségben jelen lévő anyagok felvételét elősegíti.

VÉD AZ ELSAVASODÁS ELLEN – A fehér kenyér, ipari húsok, édességek, kristálycukor, kávé, alkohol, ömlesztett sajtok stb. a szervezet elsavasodását okozzák, ami narancsbőrt, reumát, asztmát, elhízást, csontritkulást, hajhullást, stb. okoz. Szervezetünk a savakat ásványi anyagokkal semlegesíti, a keletkezett sókat elraktározza. Az így csökkenő mikroelemeket a huminsav pótolja.